Orlogsskibet

HUMMEREN's Venner

HUMMER dag 2017

Tak til vores støtter for donationer

Kulturpuljen

Igen i år afholdt HUMMERENs Venner HUMMER-Dag for at promovere projektet med at bygge en rekonstruktion i fuld skala, 1:1, af Christian 4’s orlogsskib, HUMMEREN, som blev søsat i 1624. I år indgik HUMMER-Dagen i det store arrangement, Vild med Vand, som fandt sted på Køge Marina, lørdag den 10. juni mellem kl. 10.00 og kl. 17.00.

 

Den store attraktion var utvivlsomt affyringen af historiske kanoner. I 2016 blev der under projekt HUMMEREN dannet en selvstændig forening, ”Kanon- dækket”. Foreningen ”Kanondækket” har til formål at bemande og affyre de 22 kanoner, som HUMMEREN, på sigt, skal udrustes med.

 

”Kanondækket” havde sørget for deltagelse fra foreninger, som medbragte deres historiske kanoner.

 

"Nyborg Fæstnings Saluteringslaug" stillede med en 18-pundig fæstningskanon, der skyder med kanonkugler, som vejer 18 pund. Selve kanonrøret, som er af støbejern, vejer 2570 kg, og rapperten, en vogn, som kanonen ligger på, er lavet af egetræ, vejer 600 kg. Der bruges 600 gram sortkrudt til hvert salutskud.

Kanontypen er den samme, som blev anvendt på de Københavnske volde. Denne kanon er en af de største saluteringskanoner i Danmark og den største, som har certifikat til skarpskydning med kanonkugle.

DET SIDSTE ER DER IKKE TILLADELSE TIL I FORBINDELSE MED HUMMER-DAGEN!

 

"Faaborg Kanonerlaug" stillede med en autentisk 1-pundig kanon fra 1600-tallet, som menes at have været affyret under Christian 4.’s regeringstid. Derudover kom de med to 6-pundige kanoner fra 1795.

Kanonerne er blevet restaureret efter at have ligget gemt i næsten 200 år. Kanonerne er monteret på såkaldte voldlavetter, dvs. at de har stået på volde.

Disse kanoner har været opstillet ved Faaborg havn under Englandskrigene og har været dækning for danske kanonbåde i kamp mod to engelske skibe d. 20. juni 1808.

Udover kanonskydning demonstrede ”Sjællandske Musketérgarde” hvordan man betjente og skød med musketter i 1600-tallet. En musket er forløberen for det moderne gevær.

 

På HUMMER-Dagen blev der hver time mellem kl. 12.00 og kl. 17.00, af soldater i uniformer affyret kanoner ud over Køge Bugt. Måske kunne braget fra den store kanon høres helt ovre i København!

 

Sammen med kanonbesætningerne og soldaterne opstillede foreningen ”Orlogsskibet Hummerens Venner” en lejr på Køge Marina med den skønneste udsigt over de nye havnebassiner og Køge Bugt.

 

I HUMMEREN’s lejr kunne de besøgende høre om HUMMERENs historie i udstillingsteltet og om, hvordan man byggede skibe i 1600-tallet og meget, meget mere. Køge Maritime Modelbyggerlaug medbringer eksempler på deres arbejde med at bygge historiske skibsmodeller.

 

Billedskærer Claus Englund Petersen viste prøver på, hvordan HUMMEREN kan have været udsmykket med en udskåret galionsfigur og billedskærearbejde på agterspejlet.

 

Der var flere aktiviteter for børn: Hos rebslageren kunne de deltage i fremstilling af tovværk, de kunne prøve at hugge i træ med små økser, de kunnen hjælpe med at farve garn og deltage i en skattejagt, hvor præmien var en ”guldmønt”.

 

I publikumsteltet kunne publikum slappe af og nyde udsigten med en vand eller en øl.

 

Det varl en Kanongod HUMMER-Dag

Billeder fra dagen

 

Støtteforeningen

ANKERET